Vakantie op Kreta

Geboorteplaats van Zeus

Kreta (Κρητη) is het grootste én meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland. Het eiland heeft een lange geschiedenis en was de basis van één van de oudste beschavingen: de Minoïsche beschaving, die zo'n 5500 jaar geleden opkwam en bijna 2000 jaar het leven op het eiland bepaalde. Volgens de Griekse mythologie werd de oppergod Zeus er geboren. Het eiland kent een roerige geschiedenis. Na door Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken te zijn overheerst, hoort het sinds 1913 bij Griekenland.Vliegvelden

Kreta heeft twee vliegvelden: Heraklion International Airport, dat ook wel Nikos Kazantzakis genoemd wordt, en Chania International Airport (ook wel Daskalogiannis). Vanaf de luchthaven kun je per bus, huurauto of taxi naar je vakantiebestemming reizen.


Openbaar vervoer

Kreta heeft een redelijk goed en uitgebreid OV-netwerk, dat gebruikmaakt van bussen. De meeste steden en dorpen zijn per bus bereikbaar. Ook kun je voordelig een auto huren. Kreta leent zich ook goed om per fiets of mountainbike te verkennen.


Bezienswaardigheden

Absolute must is natuurlijk een bezoek aan Knossos, waar je de resten kunt bewonderen van onder andere het kolossale Minoïsche paleis. Het stadje Agios Nikolaos is erg charmant, maar wel wat toeristisch. Het Archeologisch Museum in Heraklion heeft een uitgebreide collectie Minoïsche kunst. In Chania vind je sfeervolle oude straatjes, prachtige kerken en een gezellige haven.

Tips Vakantie op Kreta